Kahraman TV

Ayşe Palabıyık Keten Yazdı: "Erken Çocukluk Döneminde Gelişimsel Değerlendirme ve Önemi"

KAHRAMANMARAŞ

Kahraman TV Köşe yazarı Ayşe Palabıyık Keten, "Erken Çocukluk Döneminde Gelişimsel Değerlendirme ve Önemi" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Herkese yeni bir gün ve güzel bir hafta başı dileyerek merhaba diyorum;

Sevgili anne ve babalar çocuklarımızın hayatında rutin doktor muayeneleri çok önemlidir en az bunun kadar önemli olan diğer bir durum ise çocukların kapsamlı bir değerlendirmeden geçmesi gerektiği gerçeğidir.

Birçok aile çocuğunu bu süreçten mahrum bırakıyor ve aman bir şey çıkarsa korkusu yaşıyorlar!

Var olan bir durum en erken dönemde ortaya çıkması çocuk açısından hayati önemli taşımaktadır.

ÇOCUKLARI DEĞERLENDİRMEK NEDEN ÖNEMLİ?

Ne sıklıkla çocukları değerlendirmeliyiz? Hangi ölçme-değerlendirme aracını kullandığımız önemli mi? Tek bir araç yeterli olur mu? Yoksa birden fazla ölçme değerlendirme aracını bir arada kullanabilir miyiz?

En kıymetli varlığımız olan çocuklarımızı geleceğe en iyi şartlarda hazırlayabilmemiz, onlara okul öncesi dönemden başlayarak iyi bir eğitim vermemizle mümkün olabilir.

İnsan zekâsının %75’inin okul öncesi dönemde kazanıldığı bilinci de bu önemi desteklemektedir. 0-5 yaş arasında beynin yüzde 95 i gelişmektedir.

Okul öncesi dönemde, en iyi şekilde eğitim verilebilmesi için, çocukların gelişim durumlarının, ilgilerinin, ihtiyaçlarının, yeteneklerinin ve içinde bulunduğu çevre şartlarının çok iyi bilinmesi gerekmektedir.

Ancak o zaman etkin bir eğitimden söz edilebilir. Her çocuğun doğal ve farklı bir gelişim süreci vardır. Bir çocuk, gelişim bakımından hazır olmadan bir beceriyi öğrenemez.

Bu nedenle çocukla herhangi bir eğitim çalışmasına başlamadan önce, çocuğun gelişim düzeyinin saptanması önemlidir. Okul öncesi eğitimi ve özel eğitim destekleri amaçlı, sistemli ve düzenli bir eğitim ve planlama gerektirir.

Bu planlama yapılırken, çocuğun gelişiminde gösterdiği şu özellikler göz önünde tutulmalıdır...

DEVAMI İÇİN ÇİFT TIKLAYINIZ

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.