Kahraman TV

Anneler Günü Mü, Anneyi Anma Günü Mü?

KAHRAMANMARAŞ

Kahraman TV Köşe Yazarı Psikolog Dilara Baykuş, 'Anneler Günü Mü, Anneyi Anma Günü Mü?' başlıklı bir köşe yazısı kaleme aldı.

Merhaba sevgili okuyucularım bu hafta sizlerle annelerimizin değeri ve önemi hakkında konuşmak istiyorum. Başta kendi annem olmak üzere tüm annelerimizin anneler gününü içten dileklerimle kutluyorum.

"ANNENİN ÖNEMİNİ ANLATAMADI HALA KİTAPLAR"

Hepimiz iyi biliyoruz ki senede bir gün ne annemizi anmaya yeter, ne de sevgi ve saygı gösterileri bir yaşamın karşılığı olabilir anne kelimesi. Onlar için özel günler belirlemişlerdir ki o gün geldiğinde ellerine bir çiçek ve hediye alıp gitsinler, gitsinler ve desinler ki bak seni unutmadım iyi hoş da; Anneler Günü bir gün mü, ya da bir gün mü hatırlanmalı, onlara sadece bir gün mü çiçek veya hediye verilmeli? Hepimiz iyi biliyoruz ki senede bir gün ne annemizi anmaya yeter, ne de sevgi ve saygı gösterileri bir yaşamın karşılığı olabilir. Annenin önemini anlatmaya klasik sözcükler yetmiyor. “Doğurup büyüten çocukları için canını vermeye hazır annelerimiz” diye başlayan cümleler aslında, anneliğin gerçek anlamını ifade etmeye. Daha doğmadan anne ve çocuk arasında başlayan bir bağı ifade etmeye ne hiçbir kitap ne de yazılar, psikoloji bitiremedi tanımlamalarını. Bir annenin çocuğuna olan sevgisini aşkını anlatamadı hala kitaplar, anlatılanlar hala yetmedi bitmedi yazılanlar. Hep anlatılacak şeyler yazılacak kitaplar var.

"ERKEKLERİN İLK AŞKI ANNE"

Her çocuk ilk sevgiyi duyguyu annede öğreniyor sizcede öyle değil mi? “Kızların ilk aşkı baba erkeklerin de ilk aşkı anne” derler. Kalıplaşmış ama çok doğru bir cümle. Erkek evlendiği eşinden annesinin düzenini ve yemeklerini bekliyor. Askerdeki oğul, önce annesine yazıyor ilk mektubunu. Bir kadın zaman içinde geçmişteki çok kızdığı annesine benziyor ve bütün çocuklar için en temel varlık anne. Anneler hayatı iki kere yaşar sizcede öyle değil mi? ilkokulu, ortaokulu, liseyi, iki kere okur. Bütün çocuk hastalıklarını ikinci kez geçirir. Doktor olur, hemşire olur, öğretmen olur, Dedim ya kelimelere sığmaz anneliği anlatmak.

"ANNE OLMAK HER ŞEY DEMEK"

Anne olmak demek sadece çocuk doğurmak demek değil, kendileri doğurmadan anne olan annelerimiz var... Onlar mı; o anneler karşılıksız sevginin en büyüğünü, en gerçeğini verebiliyor. Gerçek anne olmanın sadece doğurmakla kazanılmadığını ispat ediyorlar. Anne olmak yaşanan ve yaşatan her şey demek. Anneliği annemizden biliriz. Çocuk yaşımızda bile oyunlarımızda “sen anne ol, ben yavru“ deriz. O zamandan oluşuyor annelik duyguları aslında. Sadece zaman geçtikçe oyundaki rollerimiz ve yaşantılarımız değişmekte. Kısaca ister anne olalım ister evlat, doğursakta doğurmaksakta bütün kadınlar anneyiz. Anneliği annemizden bilir öğreniriz. Onlar bizim ilk öğretmenlerimiz, ilk aşklarımızi hayat yolunda rehberlerimizdir. 

Her gününüz mutlu, sağlıklı ve esen geçsin... iyi ki, iyi ki varsınız... Bizler bir hiçtik sizler olmasaydınız. Hep var olun, sevgiyle kalın...

Değerli okuyucularım bir sonraki yazımda anne çocuk arasındaki ilişki nasıl olmalı? bu konuya dilim döndüğünce değineceğim. Değinmemi istediğiniz konular ya da sorularınız olursa benimle iletişime geçebilirsiniz.

dilara_baykus@hotmail.com

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.