Kahraman TV

Yunan oyununu SİHA’larımız bozdu!

GÜNDEM

Türkiye’ye karşı hava üstünlüğü sağlamaya çalışan Yunanistan’ın planlarını Türk SİHA’ları bozdu.

Türkiye’ye karşı hava üstünlüğü sağlamaya çalışan Yunanistan’ın planlarını Türk SİHA’ları bozdu.

Yunanistan’ın F-16 Blok 72 modernizasyonu, Fransa’dan Rafale alımı ve F-35 satın alma girişimi ile Ege ve Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı hava üstünlüğü kurma planları, Türk SİHA’larının sayısının artması ve yeni versiyonlarının geliştirilmesi ile bozuldu.

F-16 savaş uçakları, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ana vurucu gücünü oluşturuyor. Resmi rakamlar açıklanmadığı, kaza kırım gibi nedenlerle devre dışı bırakılanlar olduğu için güncel olarak envanterde yer alan F-16 sayısının 245 dolayında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye, 30’un üzerinde de modernize edilen F-4 2020 savaş uçağına sahip. Türkiye, 2020 yılların sonu ve 2030’lu yıllarda hava taarruz gücünü ağırlıklı olarak TF-X ve F-35 jetlerine göre planladı. Ancak ABD, Rusya’dan S-400 savunma sistemi alması nedeniyle Türkiye’yi F-35 programından çıkardı. Türkiye ise milli muharip uçağı 2030 yılında envantere almayı planlıyor. Yunanistan, Türkiye’nin ABD’den uçak ve kit satın olma yoluyla 120 F-16 Blok 70’i envantere almasını da engellemek istiyor. Böylece havadan havaya muharebe gücünde Türkiye’ye karşı teknolojiye dayalı bir üstünlük kurmayı amaçlıyor.

Yunanistan, lobiler aracılığıyla Türkiye’ye blok kiti ve F-35 satılmasını engellemeye çalışıyor. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, ABD ziyareti sırasındaki temasları ile Kongre’deki konuşmasında bu istekleri bizzat dile getirdi. 

Açık kaynaklara yansıyan bilgilere göre; şu anda Yunan hava kuvvetlerinin envanterinde altı Rafale F3R jeti (18 de siparişi var), 145 F-16, 40 Mirage 2000 ve 33 F4 savaş uçağı bulunuyor. F-16 uçaklarından 84’ünün Blok 72 seviyesine getirilmesi çalışmaları sürüyor. Yunanistan 2027’den itibaren F-35 uçağına da sahip olmak istiyor. Savaş uçaklarında rekabet sürerken Türkiye, son yıllarda silahlı insansız hava araçlarında yakaladığı başarı ile hava gücüne yeni bir boyut kattı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde aktif olarak kullanılan SİHA sayısının 200’ü geçtiği tahmin ediliyor. Türk ordusunun kullandığı insansız hava araçları içinde Bayraktar’ın Akıncı ve TB2’si, TUSAŞ’ın Aksungur ve ANKA’sı, Vestel’in Karayel’i ile STM’nin kamikaze drone’u Kargu öne çıkıyor. SİHA’ların Ege ve Doğu Akdeniz’deki varlığı, Yunanistan’ı rahatsız ediyor. Yunanistan, her SİHA’ya karşı savaş uçağı uçurmanın maliyeti olduğu için bu uçuşlara istediği tepkiyi göstermekte zorlanıyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.