Kahraman TV

Uzmanlar Açıkladı: Koronavirüs Geçirenler Aşı Yaptırmalı mı?

GÜNDEM

Pandemide binlerce insan koronavirüse yakalandıktan sonra iyileşti. Şimdi ise yeni bir soru söz konusu: Corona virüs geçirenler de aşı yaptırmalı mı?

Pfizer ve BioNTech firmaları koronavşrüs pandemisine son vereceği düşünülen aşıyı bularak tüm dünyaya umut oldu. Pandemide binlerce insan corona virüse yakalandıktan sonra iyileşti. Uzmanlar virüse karşı bağışıklığın birkaç ay sürdüğünü, bu nedenle herkesin aşı yaptırması gerektiğini savunuyor.

Kovid-19 da yüzde 90 etkili olduğu söylenen aşı, tüm dünyayı sevince boğdu. Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci'nin geliştirdikleri aşı 2 doz halinde uygulanıyor. İngiltere'nin şimdiye kadar 30 milyon doz aşı temin etti. Bu miktarın koronavirüste risk grubunda olan kişilere uygulanması hedefleniyor.

Peki koronavirüs geçirmiş ve iyileşmiş birinin aşı yaptırması gerekiyor mu?

The Guardian'da yer alan haberde, koronavirüs aşısının virüsü hiç geçirmeyen kişilerde denendiğini, virüsü geçiren kişilerde ne gibi etkiler göstereceğinin belirsiz olduğu bildirildi.

Uzmanlar koronavirüs aşısının bağışıklığının birkaç ay sürdüğünü, bu nedenle corona virüs geçiren kişilerin de aşı olmaları gerektiğini düşünüyor.

Imperial College London'dan Enfeksiyon ve Bağışıklık Bölümü Başkanı Profesör Robin Shattock aşıya dair şunları söylüyor:

"Doğal enfeksiyonun bağışıklık seviyesi değişkendir. Bu yüzden bazı insanlar çok güçlü bağışıklık kazanır, bazıları ise zayıf bağışıklık kazanır. Aşı bağışıklık tepkinizi güçlendirebilir ve daha uzun süre koruma sağlayabilir." [POSTA]

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.