Kahraman TV

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu DATÜB 4. Olağan Genel Kurulu'na Çevrimiçi Bağlandı

GÜNDEM

"Bizim en büyük istediğimiz zor ve sıkıntılı olan, üç kere sürgüne uğrayan Ahıska topluluklarımıza yaşadıkları ülkelerde sonunda mutlu bir hayat, yaşam hakkı verilmesidir"

Dünya Ahıska Türkleri Birliğine (DATÜB) yeniden seçilen Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov, Türkiye'nin her zaman kendilerine destek olduğunu belirterek, sürgün edilen Ahıska topluluklarına yaşadıkları ülkelerde mutlu bir yaşam hakkı verilmesini istediklerini söyledi.

Antalya Kundu tesisler bölgesindeki bir otelde yapılan 4. Olağan Genel Kurul'da Kassanov, yeniden DATÜB Genel Başkanlığına seçildi.

Kassanov, önemli bir kongre olduğunu belirterek, çok şanslı olduklarını, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun kurullarına çevrim içi bağlanmasını önemli bulduklarını söyledi.

Yeni yönetimin seçildiğini ve yol haritası belirlediklerini anlatan Kassanov, "Milletimiz için hayırlı olur. Bizim en büyük istediğimiz zor ve sıkıntılı olan, üç kere sürgüne uğrayan Ahıska topluluklarımıza yaşadıkları ülkelerde sonunda mutlu bir hayat yaşam hakkı verilmesidir." dedi.

Bugünlere kolay gelmediklerini dile getiren Kassanov, Türk yetkililerinin her zaman Kazakistan'a, köylerine kadar gelip sorunları yerinde gördüğünü, her zaman desteğini sürdürdüğünü anlattı.

Türk milletinin güçlü olduğunu aktaran Kassanov, Türkiye'ye gelen Ahıska Türklerine istihdam, uzun dönem oturma izni başta olmak üzere her türlü yardımın sağlandığını vurguladı.

 "Ahıska Türklerine tüm desteği sağlamaktayız"

Göç Başkanlığı Yabancılar Genel Müdürü Gözde Özkorul ise 77 yıl önce yaşanmış olan acı sürgünün izlerini bugün hala derin duygularla hissettiklerini dile getirdi.

"Devletimizin tüm kurum ve kuruluşları aynı hassasiyetle yaklaşmakta ve soydaşlarımızın vatanımızda güven ve huzur içerisinde yaşaması için tüm desteği sağlamaktayız." diyen Özkorul, 27 Nisan 2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararına istinaden Bitlis'in Ahlat, Erzincan'ın Üzümlü ilçelerine 2 bin 935 Ahıska Türkü'nün iskan edildiğini bildirdi.

Ahıska Türklerinin yoğun olarak İstanbul, Bursa ve Antalya'da yaşadığını, iş ve işlemlerin alanında uzman personeller tarafından yabancılardan ayrı bir süreçte işletildiğini bildiren Özkorul, "Önümüzdeki süreçte de soydaşlarımızın iş ve işlemlerinde etkinliği ve verimliliği arttırmak adına her türlü çalışmanın yapılacağını belirtmek isterim." dedi.

Hak-İş Onursal Başkanı Salim Uslu da Ahıska Türklerinin Ukrayna'daki çatışma ortamından alınarak, Türkiye'ye yerleştirildiğini belirterek, diplomatik başarı için güç birliğinin öneminden bahsetti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, DATÜB 4. Olağan Genel Kurulu'na çevrim içi bağlandı:

 "(Ahıska Türkleri) Türkiye'de yaşayan yaklaşık 100 bin kişiye vatandaşlık ve uzun dönem ikamet izni verildi. Özellikle Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle Türkiye'ye yerleşen kardeşlerimizin ikamet, çalışma izni, vatandaşlık gibi beklentilerini hep birlikte çözüme kavuşturuyoruz" "Hepimizin günlük hayatta farklı görüşlerimiz, hayatlarımız olabilir ama söz konusu Ahıska Türkleriyse ve onların haklarıysa bu birliğimizi, beraberliğimizi sadece korumakla yetinmeyip, bunu çok daha güçlendirelim."
"Ne mutlu ki Ahıskalı kardeşlerimiz tüm zorluklara, göçlere rağmen öz benliklerini korudular. Dilini, dinini korudular, Türklüğünü hiçbir zaman unutmadılar"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'de yaşayan yaklaşık 100 bin Ahıska Türkü'ne vatandaşlık ve uzun dönem ikamet izni verildiğini belirterek "Özellikle Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle Türkiye'ye yerleşen kardeşlerimizin ikamet, çalışma izni, vatandaşlık gibi beklentilerini hep birlikte çözüme kavuşturuyoruz." dedi.

Dünya Ahıska Türkleri Birliğinin (DATÜB) "4. Olağan Genel Kurul Toplantısı", Antalya Kundu tesisler bölgesindeki bir otelde düzenlendi.

Açılışa çevrim içi bağlanan Bakan Çavuşoğlu, Dünya Ahıska Türkleriyle çevrim içi de olsa bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek davet için Genel Başkan Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov'a teşekkür etti.

Bugün tekrar başkanlığa seçilen Kassanov'u ve yeni yönetimi tebrik eden Çavuşoğlu, DATÜB çatısı altında bugüne kadar hizmet verenlere teşekkür etti.

Çavuşoğlu, 1944'te 100 bin Ahıska Türkü'nün vatanlarından koparılarak sürgün edilmesinin 20. yüzyılın en büyük acılarından biri olduğunu ifade etti.

Bunun Türk milletinin yüreğinde bir yara olduğunu anlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"77. yıl dönümünde sürgünde hayatını kaybeden Ahıskalı kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bu acıyı bakın şair nasıl ifade etmiş, 'Harap oldu Ahıska'nın köyleri, dev yurduna döndü güzel evleri, sadık kişileri, koçak erleri, kırıldı insanları, dilleri hani? Ne yazık ki sürgün çilesi bununla da kalmadı. Göçtükleri yerlerde çatışmalardan etkilenen Ahıskalı kardeşlerimiz bazen tekrar yer değiştirmek zorunda kaldı. Gürcistan'dan Ukrayna'ya, Orta Asya'dan ABD'ye farklı bölgelerde yaklaşık 600 bin Ahıskalı soydaşımız var ama Türkiye hepsinin vatanı ve Türkiye her zaman Ahıskalı Türklerinin yanındadır. Komşumuz Gürcistan nezdinde yaptığımız girişimler sonucunda, bugün 1700 Ahıskalı kardeşimiz ana vatanına döndü."

- "3 bine yakın Ahıskalı Bitlis ve Erzincan'a yerleştirildi"

Yurtdışı Türkler Başkanlığı ve TİKA gibi kurumların DATÜB ile beraber Gürcistan'a dönüş yapanlara destek verdiğini anlatan Çavuşoğlu, "Türkiye'de yaşayan yaklaşık 100 bin kişiye vatandaşlık ve uzun dönem ikamet izni verildi. Özellikle Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle Türkiye'ye yerleşen kardeşlerimizin ikamet, çalışma izni, vatandaşlık gibi beklentilerini hep birlikte çözüme kavuşturuyoruz." diye konuştu.

Çavuşoğlu, 3 bine yakın Ahıskalının Türklerin Anadolu'daki ilk yurtlarından olan Bitlis'in Ahlat ve Erzincan'ın Üzümlü ilçelerine yerleştirildiğini belirtti.

İstihdam dahil tüm ihtiyaçlarının karışlanması için tüm devletin kurumlarıyla çalıştıklarını anlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin tavrının net olduğunu, ne yurt dışında ne yurt içinde Ahıskalı Türklerin hiçbir zaman yalnız bırakmayacaklarını vurguladı.

- "Türklüğünü hiçbir zaman unutmadılar"

Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'da yaşayan Ahıskalılara salgınla mücadelede tıbbi malzeme desteği verdiklerini hatırlatan Çavuşoğlu, "Ahıska Türklerinin bulundukları ülkelerde örgütlenmeleri, kimliklerini, dinlerini, dillerini, kültürlerini korumaları çok önemli. Ne mutlu ki Ahıskalı kardeşlerimiz tüm zorluklara rağmen göçlere rağmen öz benliklerini korudular. Dilini, dinini korudular, Türklüğünü hiçbir zaman unutmadılar." dedi.

Türkiye olarak gerekli destekleri vermeye devam edeceklerini belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir diğer önemli husus soydaşlar arasındaki birlik ve beraberlik ruhunun korunması. Hepimizin günlük hayatta farklı görüşlerimiz, hayatlarımız olabilir ama söz konusu Ahıska Türkleriyse ve onların haklarıysa bu birliğimizi, beraberliğimizi sadece korumakla yetinmeyip bunu çok daha güçlendirelim. DATÜB'ün çalışmalarını takdir ediyoruz. Kurulda 9 ülkeden gelen kardeşlerimiz var. Antalya'da da çok sayıda yaşayan Ahıska Türklerimiz var. Fiziken kendi şehrimde gerçekleştirilen olağan kurulda kucaklaşmak isterdim ancak toplantılarım için katılamadım."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.