Kahraman TV

Çocuğu Okula Giden Anneye Sosyal Yardım Başlıyor!

GÜNDEM

Türkiye'de eğitimde fırsat eşitliğini artırmak amacıyla, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukları okula giden annelere ve ailelere yönelik yeni bir destek ödemesi programını başlatıyor.

Ocak 2024'te gelecek zam ile birlikte SED yardımlarına zam yapılacağı ve yüzde 49'luk zam ile birlikte çocuğu okula gidecek ailelere aylık 5 bin liranın üzerinde destek ödemesi yapılacağına yer verildi. 

İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERE VERİLECEK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada SED yardımı adı altında çocuğu okula giden annelere 5 bin liradan fazla destek ödemesinin Ocak 2024 tarihinden itibaren verileceği bildirildi. Söz konusu yardım ödemesi, çocuğu okula giden ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak.

Yardım ile birlikte çocukların okula gitmelerinin sağlanacağı, çocukların eğitimlerindne geri kalmamaları, bu yardım ile ailelerin çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin önü açılıyor.

ZAMLA NE KADAR OLACAK?

2023'te ödemeler devam ediyor. Ocak 2024'te memur maaşlarına gelmesi beklenen yüzde 49'luk zamdan sonra SED yardımında yeni ödemeler şu şekilde olacak:

okul öncesi için ödeme 2 bin 421 liradan 3 bin 607 liraya,

ilköğretimde okuyan çocuk için 3 bin 632 liradan 5 bin 411 liraya,

ortaöğretimde okuyan çocuk için 3 bin 874 liradan 5 bin 772 liraya,

yükseköğrenimde okuyan çocuk için 4 bin 358 liradan 6 bin 493 liraya yükselecek.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Destek ödemelerine başvurular, e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. Başvurular için gereken belgeler şunlardır:

Anne veya babanın kimlik belgesi,

Çocuğun kimlik belgesi,

Çocuğun öğrenci belgesi,

Ailenin gelir durumunu gösteren belgeler.

Başvurular, ailenin hane içinde kişi başına düşen geliri ve diğer sosyal ekonomik durumu dikkate alınarak değerlendirilmekte, uygun görülen ailelere ödemeler her ay düzenli olarak yapılmaktadır.

BAŞVURU ŞARTLARI

Söz konusu yardıma başvuru yapacak kişilerde aranan başvuru şartları şu şekilde:

"Yardıma başvuru yapacak kişilerin haklarında tedbir kararı verilerek soysal hizmet kuruluşlarında bakılan ve desteklenen takdirde ailesi ya da yakınlarının yanına verilecek çocuklara,

Ekonomik sıkıntı nedeniyle, desteklenmemeleri durumunda korunmaya muhtaç duruma düşecek olanlardan haklarında bakım tedbiri kararı alınmaksızın sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılarak ailesi ya da yakınları tarafından bakılacak çocuklara,

Bakım tedbir kararlı iken yaş sınırlarını tamamlamaları yüzünden sosyal hizmet kuruluşlarından ya da korucu ailenin yanlarından ayrılanlardan iş ve meslek edinme kursuna ya da eğitimlerine devam eden ya da bir iş ve meslek sahibi olmayan, desteklenmedikleri durumunda muhtaç duruma düşecek olan gençlere, felaketler, doğal afetler ve kaza geçirenlerden belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü olduğu fertlerin ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumdaki kişilerin çocukları için ödemeler yapılacak" 

"Çocuğu okula giden annelere destek” hizmetinden yararlanmak isteyen anneler ”https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru” internet adresi üzerinden “Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” üzerinden gerçekleştirebiliyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.