Kahraman TV

Alışverişte IBAN'la Para Gönderenler Dikkat!

GÜNDEM

Kredi kartıyla alışverişte esnaftan alınan komisyon ciddi oranda artınca, bir anda hemen her yerde, alışveriş sonrası IBAN'la ödeme yapma yöntemi uygulanmaya başladı.

Son dönemde nakit taşımadıklarında, kredi kartı kullanmak istemediklerinde ya da satıcı kredi kartından verdiği ürün ya da hizmetin ücretini çekmek istemediğinde hemen hemen herkes IBAN numarasına para göndererek işlem yapmaya başladı. Son zamanlarda sıkça karşılaşılan bu yöntem; vatandaşın yalnızca hesaplar arası para gönderdiğini zannettiği zamanlarda başına dert açabilir. Uzmanlar; vatandaşın kendini bir anda kara para trafiğinin ortasında bulabileceğini söyledi.

"GÜVENLİ BİR YÖNTEM DEĞİL"

Avukat Hüseyin Sami Çaprak ise "IBAN'la para göndermek hiç güvenli bir yöntem değil." dedi.

Restoranda, manavda, berberde, takside ve hatta pazarda, küçük esnafa son dönemde kredi kartı yerine IBAN'la ödeme yapılıyor. Ama masum gibi görünen bu alışverişin vatandaşın başına büyük işler açabileceği, hatta vatandaşın kendini bir anda kara para aklama olayının tam da ortasında bulabileceği belirtiliyor.

KOMİSYONLAR ARTINCA BAŞLADI

Kredi kartı esnaftan çok ciddi komisyon alınca son dönemde küçük esnaf özellikle kredi kartı yerine IBAN'la ödeme almaya başladı. Market, kuaför, pastane bunlardan sadece birkaçı. Ancak IBAN'la para ödeme kara para aklama yöntemlerinden biri olduğu için IBAN'a para gönderirken çok dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde vatandaşın kendini bir soruşturmanın içerisinde bulabileceği aktarılıyor.

"BELKİ CEZA BİLE ALABİLİR"

Avukat Hüseyin Sami Çaprak da "Paraların toplandığı IBAN'lar bazen bir çetenin bir hesabı olabiliyor açıkçası. Burada toplanan paralar da kara para aklama ya da uyuşturucu ticaretinde kullanılabiliyor. Para gönderdiğiniz kişi eğer bir soruşturma içerisinde zaten inceleniyorsa ya da daha sonra incelenirse ona para gönderen herkes de bu suçun sanki bu örgütün bir üyesiymiş gibi soruşturma geçirir ve belki ceza bile alabilir." ifadelerini kullandı. Avukat Çaprak, "Hangi alışverişe ait olduğunu, ne işlemi için gönderdiğimizi muhakkak açıklamasına yazmak zorundayız" şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.