Kahraman TV

Ümit Kaftancıoğlu Kimdir?

GENEL

Ümit Kaftancıoğlu kimdir? Sizin için derledik.

ÜMİT KAFTANCIOĞLU KİMDİR?

1935 yılında Ardahan'ın Hanak ilçesinin Koyunpınarı (Saskara) köyünde dünyaya geldi.

İlkokul eğitiminin ardından Cılavuz Köy Enstitüsü'nden mezun oldu. Mardin'in Derik ilçesinde ilkokul öğretmenliği yaptı. Daha sonra Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümünü bitirip bir süre Rize'nin Pazar ilçesinde Türkçe öğretmenliği yaptı.

Askerlik görevinin ardından TRT'nin açtığı sınavı kazanarak, Köy Yayınları bölümünde göreve başladı. TRT İstanbul Radyosu'nda 'Av Bizim Avlak Bizim', 'Dilden Dile' ve 'Yurdun Dört Bucağından' gibi programlarla halk kültürünü, halk aşıklarını, halkın eksiğini ve sıkıntılarını mikrofona taşıdı.

"Gerçek edebiyatın halkın ağzında, dilinde olduğunu bilmeliyiz. Halkın sözlü edebiyatını yazıya geçirecek, değerlendirecek olanlar da halk çocuklarıdır" diyen Ümit Kaftancıoğlu, Anadolu'yu gezerek derlemelerle halkın sözlü yazınını ve halk türkülerini yazıya döktü. 'Evreşe Yolları Dar' ve 'Yüksek Yüksek Tepeler Ev Kurmasınlar' türküleri Kaftancıoğlu'nun derlemeleri arasında yer aldı.

Radyo programcılığı yanında edebiyat dünyasında da adını duyuran Kaftancıoğlu, 'Dönemeç' ile TRT Büyük Ödülü birinciliği (1970) ve 'Hakullah ile Milliyet Gazetesi Karacan Ödülü birinciliği (1972) aldı.

ÜMİT KAFTANCIOĞLU SUİKASTI

11 Nisan 1980 günü görev yaptığı TRT İstanbul Radyosu'na gitmek üzere çıktığı evinin önünde silahlı saldırıya uğradı. Sırtına ve göğsüne isabet eden 5 kurşun nedeniyle ağır yaralanan Ümit Kaftancıoğlu, kaldırıldığı hastanede 45 yaşında hayatını kaybetti.

Olaydan sonra tutuklanan Ahmet Mustafa Kıvılcım, polise verdiği ifadede Kaftancıoğlu'nu 'solcu olduğu için' öldürdüğünü söyledi. Katil, Askeri Mahkeme tarafından ömür boyu hapse mahkum edildi, fakat cezası Askeri Yargıtay tarafından bozuldu ve 4 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

Ümit Kaftancıoğlu'nun eşi Nurcan Kaftancıoğlu, edebiyat öğretmenliğinden emeklidir. Bir oğlu ve bir kızı vardır. Doktor olan gelini Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı yaptı.

2005 yılından beri anısına her yıl Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması düzenlenmektedir. [KARAR]

ÜMİT KAFTANCIOĞLU ÖYKÜLERİ

1972 - Dönemeç 1975 - Çarpana
1983 - İstanbul Allak Bullak

ÜMİT KAFTANCIOĞLU ROMANLARI

1972 - Yelatan 1974 - Tüfekliler

ÜMİT KAFTANCIOĞLU DERLEME

1974 - Köroğlu Kolları

ÜMİT KAFTANCIOĞLU RÖPORTAJ

1972 - Hakullah

ÜMİT KAFTANCIOĞLU ÇOCUK KİTAPLARI

1973 - Tek Atlı Tekin Olmaz
1974 - Kekeme Tavşan
1979 - Kan Kardeşim Doru Tay
1979 - Dört Boynuzlu Koç
1979 - Çizmelerim Keçeden
1979 - Altın Ekin
1980 - Hızır Paşa
1980 - Çoban Geçmez
1981 - Salih Bey
1981 - Şülgür Deresi

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.