Kahraman TV

Siz Yorulmayın Sandık Ayağınıza Gelsin!

GENEL

Türkiye’de gerçekleşecek yerel seçim oldukça yaklaştı. 31 Mart 2019’da yapılması planlanan yerel seçimler için Yüksek Seçim Kurulu, vatandaşların evlerinde oy kullanabildikleri seyyar sandık uygulamasına dair internet sitesi üzerinden açıklamalarda bulundu

Seyyar sandık uygulamasından kimler yararlanabilecek?

Yerel seçimler sırasında hastalık veya hareket etmeyi kısıtlayacak engeli olan seçmenler seyyar sandık uygulamasından yararlanabilecekler. Görme ve işitme engeli bulunan kimseler bu engelleri sebebiyle Yüksek Seçim Kurulu’nun seyyar sandık hizmetinden yararlanamayacak. Köyler ve beldelerde kayıtlı seçmenlerle “6360 Sayılı 14 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 27 İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu” kapsamında köy veya beldeden mahalleye dönüşen yerlerdeki seçmenlerin seyyar sandık kurulu seçmen listesine kaydolma hakları bulunmuyor.

Seyyar sandık uygulamasına nasıl başvuru yapılıyor?

Yerel seçimlerde seyyar sandık uygulamasından yararlanmak isteyen seçmenler engelleri veya yatağa bağlı kalmalarına sebebiyet veren hastalıklarını “hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu” ifadesinin yer aldığı bir sağlık raporuyla birlikte seyyar sandık başvuru talep formu aracılığıyla başvurabilecekler. www.ysk.gov.tr adresinden erişebileceğiniz seyyar sandık başvuru talep formunu doldurarak ve ekte kimlik fotokopisini bulunduracak şekilde, 4-17 Ocak tarihleri arasında İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ya da muhtarlıklara başvuru yapmanız mümkün. Buna ek olarak 24 Haziran 2018’de yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri sırasında seyyar sandık seçmen listesinde yer almış kimselerin tekrardan sağlık raporu vermeleri gerekmeyecek. Sağlık raporuna dahil edilecek bilgiler engelli kişiyi yatağa bağlayan tıbbi sebebin, yatağa bağlayan tıbbi sebebin kalıcı olup olmadığı, yatağa bağımlı olunacak sürenin belirtilmesi gerekiyor. Raporlar ıslak imzalı veya elektronik imzalı ve Sağlık Bakanlığı tarafından atanan barkodu içinde barındıracak şekilde düzenlenmesi gerekiyor.

Not: 2018 Cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinde seyyar sandık kurulu başvurusu için kullanılan talep formu şu an erişime açık olsa da yerel seçimlerde seyyar sandık başvuru talep formuna henüz Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesinden erişmek mümkün değil. 4 Ocak tarihinde başvuruların açılmasıyla birlikte seçmenler forma erişim sağlayabilecekler.

Seyyar sandık uygulamasından yararlanan seçmenler hangi yerel yönetim kademeleri için oy kullanabilecekler?

Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamada yerel seçimler sırasında seyyar sandık kurulu seçmen listesine kaydı başarıyla gerçekleşen seçmenler büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği kademeleri için oy kullanabilecekleri belirtildi. Seyyar sandık uygulamasına dahil olan seçmenler muhtarlık, ihtiyar meclisi üyeliği seçimleri için oy kullanamayacak.

Seyyar sandık kurulu kimlerden oluşacak?

Seyyar sandık kurulları bir başkan, 6 as ve 6 yedek üye barındırıyor. Seyyar sandık kurulu asıl üyeler geldiği takdirde faaliyet gösterecek. Seyyar sandık kurulunun başkanı görevine gelmez ise ilçe seçim kurulu başkanı tarafından belirlenen bir kamu görevlisi sandık başkanlığını yapacak. Eğer sandık başkanlığı için kamu görevlisi de bulunamazsa sandık kuruluna üye olan en yaşlı kişi kurulun başında görev yapacak. Zabıta olarak görev yapan memur ve amirler, TBMM üyeleri ve aday olan kimseler bu kurula seçilemeyecek. Seyyar sandık kurullarına istinaden yapılacak şikâyetler iki gün içinde sözlü veya dilekçe ibraz edilerek yapılabilecek.

Seyyar sandıkta nasıl oy kullanılıyor? Sandık adrese nasıl ulaşıyor?

İlçe seçim kurulu başkanı, ulaşım durumu, seyyar sandık hizmeti sunulacak seçmene göre bulunan en yakın sabit sandık kurulu ve sandık sayısını gözeterek bir rota oluşturacak. Listeye kayıtlı seçmenlerin adreslerine erişen kurul üyeleri makul sürede kapının açılmadığı durumlarda aynı adrese tekrar gitmeyecek. Oy verme saati 08.00-17.00 olarak belirlenmiş olsa da bu süre içinde seyyar sandık kurulu çeşitli sebeplerden ötürü seçmenin ev adresine 17.00’den önce ulaşamadığı durumlarda seçmenin 17.00’den sonra oy kullanmasına izin verilecek. Toplanan sandıklar seyyar sandık kurulu tarafından ilişkilendirilen sabit sandık kuruluna sevk edilecek. Sabit sandık kurulu eğer ilişkili bir seyyar sandık varsa seyyar sandık gelmeden sandığını açamayacak.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.