Kahraman TV

Pet Şişelerin Üstündeki Bu Tarih Zehir Saçıyor

GENEL

Vücudumuzun ihtiyacı suyu tüketirken en büyük hatalarımızdan biri de büfe ya da marketlerden aldığımız pet şişelerin tarihine dikkat etmemek. İşte dikkat etmediğimiz bu detay sağlığımıza büyük ölçüde zarar veriyor. İşte pet şişe su gerçeği...

Pet su şişelerde son kullanma tarihinin olduğunu hiç fark etmiş miydiniz? Pet şişelerde neden son kullanma tarihi vardır? Pet şişelerde son kullanma tarihinin olmasının ilk sebebi, suyun tüketilebilir bir gıda olmasıdır.Bu konuyla ilgili konuşan Tüketici Dernekleri

Federasyonu, gıda mevzuatı gereği birçok gıda maddesinde üretim ve son kullanma tarihi arasında makul bir kullanım süresi olduğu halde pet şişe sularında böyle bir durumun olmadığını açıklamıştı. TÜDEF'e göre piyasada son kullanma tarihi 15 ay ve 18 ay olan pet su markaları var ve firmalar yönetmelikte bu konunun yer almadığı gerekçesiyle sorumluluktan kaçıyor. 2004'te yürürlüğe giren Doğal Mineralli Sular Hakkındaki Yönetmelik'te de konuyla ilgili belirleyici süre yok. Bu nedenle TÜDEF Sağlık Bakanlığı'na başvuruda bulundu ve pet şişe sularında son kullanma tarihinin 1 yıl ile sınırlandırılmasını talep etti.

ZAMANLA SUYA SIZIP VÜCUDA ZARAR VERİYOR

Peki, sağlığımız için son kullanma tarihi dolmuş suları tüketmenin zararı var mı? Son kullanma tarihinden sonra plastik şişelerden su içmek genellikle iyi bir fikir değil. Her ne kadar Türkiye'deki pet şişelerde BPA denilen kanserojen madde kullanılmasa bile kimyasal maddelerin zamanla suya sızması söz konusu olabiliyor. Bu kimyasal maddeler de vücutta birikerek zamanla solunum, sinirim ve bağışıklık sistemine ciddi zararlar verebiliyor.

Şişelenmiş suyu düzgün bir şekilde saklamak bakteri üremesini önlediği gibi bulantı, mide ağrısı, kusma ve ishal gibi yan etkileri azaltmaya da yardımcı olur.

Özellikle sıcak ortamlar, bakteri üremesine ve zararlı kimyasalların suya salınmasına yol açabilir.

PET ŞİŞELERDEKİ SUYU NASIL SAKLAYACAGIZ?

Bu nedenle pet şişe suları direkt güneş ışığından uzak tutup serin bir yerde saklayın. Plastik şişeler biraz geçirgen olduğundan onları, temizlik malzemelerinden ve kimyasallardan uzakta saklamakta büyük fayda var. Suda garip bir tat veya koku fark etmeniz de suyunuzun güvenirliği açısından size fikir verebilir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.