Kahraman TV

Can Dündar Kimdir?

GENEL

Can Dündar Kimdir? Sizin için derledik.

CAN DÜNDAR KİMDİR?

16 Haziran 1961 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi.

Ali Rıza ve Öznur Dündar çiftinin tek çocuğu olarak dünyaya gelen Can Dündar ilk ve orta öğretimini Ankara'da tamamladı.

Lise eğitimini Ankara Lisesi'nden almış, üniversite eğitimini ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulu'nda 1982 yılında tamamlamıştır.

1986'da Birleşik Krallık'ta London School of Journalism'i bitirdi. Öğrencilik yıllarında ankı, Hürriyet, Nokta, Haftaya Bakış, Söz ve Tempo gazetelerinde çalıştı.

Yine aynı yılda Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde siyaset bilimi dalında yüksek lisansını tamamladı. “Media and democracy, a comparative case study on the press portrayal of the Belgrane and Kocatepe affairs” (Medya ve Demokrasi, Belgrano ve Kocatepe Olayları’nın medya tasviri üzerine karşılaştırmalı bir inceleme) başlıklı yüksek lisans tezinde iki ülkede birer savaş gemisinin yanlışlıkla batırılıp devlet sırrı olarak saklanması konusunu inceledi.

Sadece gazetecilik değil televizyon dünayasına da atıldı.

1988'de TRT'de Seyhan Levent ile başladığı yolculuğu, 1989-95 yılları arasında 32. Gün ekibinde sürdürdü.

1993-94 yıllarında Mehmet Ali Birand ile birlikte Çapraz Ateş'i hazırladı.

Medyadaki faaliyetlerinin yanı sıra belgesel çalışmaları ile de bilinen Can Dündar, Mehmet Ali Birand ve Bülent Çaplı ile birlikte Demirkırat (1991) ve 12 Mart (1994) adlı belgesel dizileri hazırladı.

Türkiye'nin güzellik kraliçelerini anlatan "Cumhuriyet'in Kraliçeleri" belgesel dizisini ve Mustafa Kemal Atatürk'ün son 300 gününü anlatan Sarı Zeybek belgeseli en çok bilinen belgeseller arasındadır. 

Yine 1994-95 yılları arasında Gölgedekiler belgeseline de imza attı.

1996-97 yılında Show Tv için Aynalar belgeselini hazırladı. Yine bu yıllarda hazırlayıp sunduğu 40 Dakika programında Susurluk kazasını işlediği bölüm büyük ses getirdi.

Can Dündar'ın köşe yazarlığı 1994'te Aktüel ile başladı. Aynı yıl Yeni Yüzyıl gazetesinde de köşe yazısı yazmaya başladı.

1999'da Sabah gazetesinde yazmaya başlayan Can Dündar, 2001 Ocak'ta bu gazeteden ayrıldı ve Milliyet gazetesine geçti.

2003-04 yıllarında Milliyet gazetesi için Popüler Kültür adında bir ek çıkarak Can Dündar, 2013'te ise bu gazeteden ayrıldı. Bu ayrılığın ardından kısa bir süre BirGün gazetesinde Doğan Tılıç'ın köşesinde yazan Can Dündar, ardından Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başladı. 2015'te ise aynı gazetede genel yayın yönetmenliğine getirildi.

Suriye'ye gönderilen MİT TIR'ları ile ilgili haberin 29 Mayıs 2015 tarihinde Cumhuriyet'te,‘İşte Erdoğan'ın yok dediği silahlar’ başlığıyla ve Can Dündar imzasıyla duyurulmasının ardından bu haberlere yayın yasağı getirildi. Aynı gün Can Dündar'a ‘devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasî ve askerî casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütünün propagandasını yapma’ suçlarından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.

Bu davada 26 Kasım 2015 tarihinde gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül ile birlikte tutuklandı.

‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etme’, ‘devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama’, ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etmek’ suçlamalarını içeren iddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.26 Kasım 2015'te tutuklu yargılanmak üzere cezaevine götürüldü.

6 Mayıs 2016'da gerçekleşen dördüncü duruşma sonucunda hükümeti ortadan kaldırma suçlamasından beraat etti.

Dündar, can güvenliği endişe ile Almanya’ya gitti.Ağustos 2016’da Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmenliğinden ayrılmış; aynı gazetede köşe yazarlığına devam edeceğini açıkladı.

Ödülleri
Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri Jüri Özel Ödülü (2016)
Sosyal Demokrasi Vakfı İnsan Hakları Demokrasi Barış ve Dayanışma Ödülü (2015)
İsveç Basın Kulübü Fikir Özgürlüğü Ödülü (2016)[29]
Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF) Basın Özgürlüğü ve Medyanın Geleceği Ödülü (2016)
Dünya Yazarlar Birliği (PEN) Almanya Hermann Kesten Ödülü
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü (2016)

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.