Kahraman TV

Kırmızı ette ‘zam’ furyası sürüyor!

EKONOMİ

Et fiyatlarında, Kurban Bayramı'ndan hemen sonraki hafta, ortalama 10 lira zam geldi. Sektör temsilcileri, bayramdan sonra durgunluk beklediklerini, ancak zammın devam ettiğini belirtiler.

Et fiyatlarında, Kurban Bayramı'ndan hemen sonraki hafta, ortalama 10 lira zam geldi. Sektör temsilcileri, bayramdan sonra durgunluk beklediklerini, ancak zammın devam ettiğini belirtiler.

KURBAN BAYRAMI SONRASI DURAKLAMA BEKLENİYORDU AMA…

Et fiyatlarında artış furyası devam ediyor. Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanlarla birlikte bollaşan etin fiyatında duraklama beklenmesine rağmen yükselişi devam ediyor. Bayramın hemen sonraki hafta, et fiyatları ortalama 10 lira zam geldi. Fiyat artışının bayram sonrasında da devam ettiğini kaydeden İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekci, “İstanbul’da et fiyatı kalitesine ve bölgeye göre değişiyor. Sığır etinden kıymanın ortalama fiyatı 160 ile 200 lira, danada ise 130 ile 160 lira arasında. Şu an toptanda kilosu 98 ile 104 lira olan karkas etin bize maliyeti 140 lirayı buluyor” dedi.

BÜYÜK ŞEHİRLERDE FİYATLAR TAVAN YAPTI

Ankara’da muhitine göre et fiyatlarının kıymada 140 ile 150 lira olduğunu, kuşbaşının ise 160 ile 180 lira arasında değiştiğini aktaran Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ da, önceki hafta başında aşağı yukarı yüzde 10 civarında zam geldiğini bildirdi. Kurban Bayramı’nda Türkiye’nin yaklaşık 2 aylık et ihtiyacı kadar hayvan kesildiğini dile getiren Yalçındağ, “Bu yıl her zamankinden biraz daha az kesim oldu. Bu gerek hayvan fiyatlarının pahalı olması, gerekse halkın satın alma gücünün geçen zaman içinde azalmasından kurban kesimini etkiledi. Ayrıca, birçok insan bağış yoluna ya da yurt dışında kesime yönelmesi de bunda etkili oldu” dedi.

DİŞİ KESİMİNİN SONUÇLARI GÖRÜLÜYOR

Et fiyatlarında yaşanan sorunun bugünün meselesi olmadığını belirten Yalçındağ; “Bu günleri biz çağırarak getirdik. 2009’dan beri hayvancılığı konuşuyoruz. Süt fiyatlarında düşüşler, yem fiyatlarında artış nedeniyle üretici ellerindeki hayvanları kesime gönderdi. Şimdi öyle bir noktadayız ki besici 100 hayvanını kestiği zaman bugünkü fiyatlarla kârlı gibi görünüyor. Fakat parasını cebine koyduğunda, pazara çıkıp tekrar hayvan alayım gittiği zaman ancak 80 hayvan alabiliyor, kestirdiği hayvanı kadar alamıyor. Hal böyle olunca bir kaosun içerisine girmiş oluyoruz” diye konuştu. Havan varlığı ile ilgili açıklanan verilerin güvenirliğinin tartışma konusu olduğunu vurgulayan Yalçındağ, “İlan edilen hayvan varlığına sahip olsaydık, şu an et fiyatını konuşmayacaktık” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.