Kahraman TV

‘Geçim’ derdi vatandaşı gerdi

EKONOMİ

MetroPoll Araştırma’nın kurucusu ve yöneticisi Özer Sencar, sosyal medya hesabından Türkiye’nin Nabzı Haziran 2022 Araştırması’na dair sonuçlar paylaştı. Ipsos da benzer bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

MetroPoll Araştırma’nın kurucusu ve yöneticisi Özer Sencar, sosyal medya hesabından Türkiye’nin Nabzı Haziran 2022 Araştırması’na dair sonuçlar paylaştı. Ipsos da benzer bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

METROPOLL’ÜN VERİLERİ…

Araştırma sonuçlarına göre son bir yıl içerisinde geçim şartlarının iyileştiğini belirtenlerin oranı yüzde 10 iken kötüleştiğini düşünenler yüzde 73 seviyesinde. Katılımcılara “Son bir yıl içerisinde sizin veya ailenizin geçim şartları/refah düzeyi ne yönde değişti?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 9.9'u “İyileşti” yanıtı verirken yüzde 72.6'sı “Kötüleşti”, yüzde 17.2 “Değişmedi”, yüzde 0.3 “Fikrim yok/Cevap yok” yanıtı verdi. “Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna göre dağılım yapıldığında ise AKP'ye oy vereceğini söyleyenler yüzde 40.8 oranında “kötüleşti” yanıtı verdi. MHP'ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 58.1'i “kötüleşti” yanıtı verirken bu oran muhalefet partilerinde ise çok daha yüksek.

IPSOS’A GÖRE YÜZDE 86 ENDİŞELİ!

Öte yandan, Ipsos'un son araştırmasına göre, vatandaşların yüzde 86'sı ekonomik durumun kötü olduğunu belirtti. İki kişiden biri ise fakirlik endişesi yaşıyor. Ipsos'un yaptığı son iki araştırma vatandaşların ekonomiye olan güveninin çok düşük seviyelerde olduğuna işaret etti. Vatandaşların sadece yüzde 14'ü “Ülkenizde ekonominin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna “iyi” yanıtını verdi. İki yanıt seçenekli bu soruda katılımcıların yüzde 86'sı "kötü" yanıtını verdi. Ipsos, araştırmanın bilgi notunda bunun Türkiye için araştırmanın yapılmaya başladığı 2012 yılından beri ortaya çıkan en düşük skor olduğunun altını çizdi.

GLOBAL FAKİRLİKTE TÜRKİYE’NİN YERİ

Türkiye'de temmuz itibarıyla yaklaşık iki kişiden biri fakirlik endişesi yaşıyor. 27 ülke vatandaşlarına ülkelerindeki en önemli sorunların sorulduğu araştırmada, fakirlik ve sosyal eşitsizlik konusunda Türkiye'de son 1 ayda endişe düzeyi 7 puan ile rekor seviyede arttı. Yüzde 46'lık skorla Türkiye, 27 ülke arasında sosyal eşitsizlik ve fakirlik endişesinin en yoğun olduğu ülke olarak dikkat çekti. Global ortalamada fakirlik endişesi yüzde 33.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.