Kahraman TV

Fındıkçının gözü kulağı TMO’da

EKONOMİ

TÜİK'in ardından Tarım ve Orman Bakanlığı da fındık rekolte çalışmalarını tamamladı. Şimdi gözler TMO'nun açıklayacağı fiyata çevrildi. Sektör temsilcileri, önlerini görmek için bir an önce fiyatın açıklanmasını istiyor.

TÜİK'in ardından Tarım ve Orman Bakanlığı da fındık rekolte çalışmalarını tamamladı. Şimdi gözler TMO'nun açıklayacağı fiyata çevrildi. Sektör temsilcileri, önlerini görmek için bir an önce fiyatın açıklanmasını istiyor.

BEKLENTİ 50-60 LİRA ARASINDA

Hafta başında TÜİK bu sezon için tahmini fındık rekoltesini 729 bin ton açıkladı. Dün de Tarım ve Orman Bakanlığı rekolte çalışmalarını tamamladı. Bakanlık, TÜİK'in rakamından 30 bin ton fazla ile 759 bin ton olarak açıkladı. Şimdi piyasada gözler TMO'nun fiyatına çevrildi. Piyasada beklenti 50- 60 lira aralığında. Alınan bilgilere göre, ihracatçıları birlikleri de bu akşam yapacakları toplantıda fındık rekolte tahminini açıklayacak.

AVRUPA’DA YAŞANAN DAĞBOĞAZ

İFMİB Başkanı Muzaffer Taviloğlu: Birlik olarak mayıs ayında yapmış oldukları tahmini rekolte sonucunun 770 bin civarında, tüm çalışma sonucu geldiğinde ortalama 800 bin ton civarında bir beklenti var. Bu sezon iyi bir sezon olacak. Ancak sıkıntı yüzde 80 pazarımız olan Avrupa'da yaşanan ekonomik darboğaz. Satışlarda sorun yaratabilir. Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji kıtlığı büyük alıcı Alman çikolata firmalarını olumsuz etkiledi. Piyasada beklenti 50 TL civarı. Bu hem üreticiyi hem de ihracatçıyı memnun eder.

SÜRDÜRÜLEBİLİR FİYAT ÖNEMLİ

KFİB Başkanı Hasan Sabır: Asıl açıklanacak rekoltede önemli olan sürdürülebilir bir fiyat ve ihracat destekleme politikası uygulaması. İhracatçı finansmana ulaşamıyor, resmi kredi faizleri yüzde 14, piyasada şu an yüzde 50 civarında. Sektör oyuncuları önünü göremiyor. Bir de bankalar kısıtlı veriyor. Şuan rakip ülkelerde de arz fazlası var. Uluslararası piyasada büyük alıcı olan Ferrero'nun da piyasaya girmesi, fiyat oluşumunda belirli olacaktır. Biz ihracatçı olarak fiyat oluşumuna bir şey diyemeyiz. Eylül ayı biraz stabil geçer.

DOĞU-BATI MALİYET FARKI

Fındık Brokerı ve Üreticisi Osman Çakmak: Geçen yıl piyasa beklentisi 30 TL civarındaydı, TMO 26,50 TL verdi. Hemen hemen geçen yıla göre bir fiyat skalası oluşur. Hesaplanan çiftçi girdi maliyetleri de 46 TL civarında. Önemli olan sürdürülebilirlik. Aldığımız duyumlara göre 50 civarı TL olabilir. Burada asıl olan bölgesel teşvik mekanizması. Doğu ile Batı arasında maliyet farkı var. Destekler ona göre verilsin.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.