Kahraman TV

Fahiş kiralar ‘tersine göç’ü tetikliyor

EKONOMİ

Yüksek kira artışlarının etkisi ile rekor düzeye ulaşan enflasyonun büyük şehirler ve kıyı bölgelerde çok daha sert hissedilmesi, tersine göçü tetikledi. Ancak yüksek kira artışları, küçük ve orta ölçekli kentlerde de etkili oluyor.

Yüksek kira artışlarının etkisi ile rekor düzeye ulaşan enflasyonun büyük şehirler ve kıyı bölgelerde çok daha sert hissedilmesi, tersine göçü tetikledi. Ancak yüksek kira artışları, küçük ve orta ölçekli kentlerde de etkili oluyor.

EN SERT HİSSEDİLEN ALANLARDAN BİRİSİ

Türkiye’de son aylarda hızla artarak haziran ayında yüzde 78,62 ile son 24 yılın rekorunu kıran enflasyon, büyük şehirler ve turizm bölgelerinde yüksek talebe bağlı olarak çok daha sert hissediliyor. Bu da söz konusu bölgelerde hayatın daha pahalılaşması anlamına geliyor. Fiyat artışlarının en sert hissedildiği alanlardan biri konut kiraları oldu.

YÜZDE 73 İLA 310 ARASINDA ARTTI

Gayrimenkul sektörüne yönelik analiz hizmeti sunan endeksa.com’un verilerine göre, haziran ayı itibariyle ortalama kiralar son bir yılda yüzde 73 ila yüzde 310 arasında yükseldi. Bu durum tersine göçü hızlandırırken, aynı zamanda çalışmak için büyükşehirlere gelmek isteyenleri de durdurdu. Bu durumun kamu çalışanları için yüksek kiraların bulunduğu bölgelerin artık mahrumiyet bölgeleri haline geleceği, bu nedenle bu bölgelerde kamuda daha fazla bekar çalışanın istihdam edileceği savunuldu.

KESK’E GÖRE EYLÜL AYINDA TAVAN YAPACAK

Yüksek kiraların başrol oynadığı satın alma gücündeki erozyon nedeniyle büyük kentlerden ve sahil beldelerinden tayinlerini isteyen kamu personeli ve doktor sayısındaki artış, meslek örgütlerinin de gündeminde. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, reel anlamda kamu çalışanlarının ücretlerindeki değer kaybının büyük kentlerde yaşamayı daha da zorlaştırdığını; özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve gözde sahil kentlerinde çalışan bir memurun maaşının yüzde 70’ini kiraya vermek zorunda olduğunu söyledi.

ÖĞRENCİLER VE AİLELERİ NE YAPACAK?

Kiralara getirilen azami yüzde 25 artış zorunluluğuna rağmen, ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunların arttığına değinen Bozgeyik, özellikle üniversite öğrencilerinin metropollere dönüş yapacağı eylülden itibaren, çok büyük bir barınamama sorunu ile karşı karşıya kalınacağına dikkat çekti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.