Kahraman TV

Öğrencinin barınma krizi kapıda

EĞİTİM

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla yurt ücretlerine yapılan zam da belli oldu. Aylık 3 bin 500 TL'den başlayıp 12 bin TL'ye çıkan yurt fiyatları sonrası okumak da lüks haline geldi.

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla yurt ücretlerine yapılan zam da belli oldu. Aylık 3 bin 500 TL'den başlayıp 12 bin TL'ye çıkan yurt fiyatları sonrası okumak da lüks haline geldi.

3 BİN 500 LİRADAN BAŞLAYAN FİYATLAR

Bu yıl kazansa da kaydını yaptıramayacak öğrencilerin sayısında büyük bir artış bekleniyor.

Geçen yıl uçuşa geçen kira fiyatlarıyla başlayan barınma krizinin, bu yıl daha da büyümesi ve eğitim hayatını sekteye uğratması bekleniyor. Üniversite sınav sonuçları açıklanan, ay sonunda da tercih yapmaya başlayacak gençleri okul ve barınma ücretlerinde büyük zamlı fiyatlar bekliyor. Bu yıl özel okulların ortalama yıllık ücretleri yaklaşık yüzde 90 oranında zamlanırken; devlet ve özel yurtların fiyatları ise geçen yıla göre yüzde 40-70 aralığında arttı.

Özel okulların ortalama yıllık ücretleri bu sene 80 bin bin TL’den başlayıp 380 bin TL’yi aşıyor. Devlet yurtlarının yıllık ücretleri ise 4 bin TL ila 10 bin TL aralığında değişirken; özel yurtların yıllık ücretleri 35 bin TL’den başlayıp 120 bin TL’ye çıkıyor.

TEK KİŞİLİK ODA HAYAL OLDU: 7-12 BİN TL

Bu, devlet yurdu çıkmayan bir üniversite öğrencisinin özel yurtta çoklu odalarda kalsa bile aylık en az 3 bin 500 TL ödemesi demek. Tek kişilik bir odada kalmanın aylık ücreti ise bu yıl 7 bin 500 TL ila 12 bin TL aralığında değişiyor. Öğrenci eve çıksa, kira bedellerinin geldiği seviyeden dolayı evin tek bir odasının bile 2 bin 500 TL’den kiralanması gibi sorunlarla karşılaşıyor. Buna bir de yüksek gıda enflasyonuyla kabaran günlük yemek ücretleri eklenecek. Tüm Yurt ve Özel Barınma Hizmetleri İşverenleri Sendikası Başkanı Umut Gezici, fiyatların geldiği seviyeden dolayı üniversiteyi kazansa da gidemeyecek olan ya da kaydını donduracak öğrencilerin sayısında bu yıl patlama yaşanmasını beklediklerini anlattı.

ÖĞRENCİYİ ZORLU BİR YIL BEKLİYOR

“Bu yıl öğrencileri daha zorlu bir yıl bekliyor” diyen Gezici, “Yeni eğitim öğretim yılında bir özel yurda verilecek minimum ücret, yıllık 35 bin TL. Bu ücretler 3-4 kişilik odalar için geçerli. Yıllık ücret bazı yurtlarda 120 bin TL’yi buluyor” dedi. Gezici, “Geçen yıl yıllık yurt ücretleri 25 bin liradan başlayıp 80-90 bin TL’ye çıkıyordu” diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.