Kahraman TV

İsrail'de Netenyahu Dönemi Sona Erdi

DÜNYA

İsrail'de muhalif partilerin kurduğu koalisyon hükümetinin Meclis'te güven oyu almasıyla 12 yıllık Netanyahu dönemi sona erdi.

İsrail'de merakla beklenen güvenoyu yoklaması sona erdi. İsrail Parlamentosu'nda (Knesset) yapılan oylamada, Yamina Partisi lideri Naftali Bennett ve Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid öncülüğündeki koalisyon hükümeti güvenoyu aldı. Yoklama sonucunda muhalefet partilerinin oluşturduğu koalisyonun Meclis'ten güvenoyu almasıyla birlikte 12 yıllık Binyamin Netanyahu dönemi sona ermişti. Başbakanlık koltuğunu kaybetmesi beklenen Netanyahu'nun ekibi, Meclis Başkanlığı'nı da kaybetti.

KARŞI BLOĞUN ADAYI SEÇİLDİ

Meclis Başbakanlığı için, Netanyahu'nun öncülük ettiği blokta yer alan partilerden Şas Partisi milletvekili Yaakov Margi ve Netanyahu karşıtı blokta yer alan Gelecek Var Partisi milletvekili Levy yarıştı.

NETANYAHU'NUN 52 OYDA KALDI

Yapılan oylamada 120 milletvekilinden 67'sinin desteğini alan Levy, yeni Meclis Başkanı olarak seçildi, Margi ise 52 oyda kaldı.

PROTESTOLAR AYLARDIR DEVAM EDİYORDU

İsrail'de aylardan bu yana haftalık olarak toplanan protestocular Başbakan Netanyahu ve hükümet üyelerini protesto ediyor. Protestocuların eleştirdiği noktaların başında Netanyahu hükümetinin iç politikadaki yanlış adımları, yolsuzluk iddiaları ve koronavirüs sürecindeki başarısızlık yer alıyor.

NE OLMUŞTU?

İsrail'de 23 Mart'ta yapılan seçimin ardından Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, koalisyon hükümetini kurmak için Başbakan Netanyahu'yu görevlendirmişti.

Netanyahu, 4 Mayıs'ta koalisyon hükümetini kuracak yeterli desteği bulamadığı için Rivlin'e görevi iade etmişti.

Bunun üzerine Rivlin, 5 Mayıs'ta koalisyon hükümetini kurma görevini Netanyahu'nun rakibi Lapid'e vermişti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.